Sustainability Magazine har kåret de 10 mest bæredygtige lande i verden i 2024.
Det anerkendte magasin har netop offentliggjort jeres liste med 10 udvalgte lande, som prioriterer vedvarende energi, effektiv ressourceforvaltning og miljøvenlige politikker for at reducere deres CO2-aftryk og bevare naturlige økosystemer.
Nøglekriterierne i udvælgelsen inkluderer høj brug af vedvarende energi, effektiv affaldshåndtering, gode offentlige transportnetværk, betydelige skovområder, innovative grønne teknologier og stærke miljøreguleringer.
1. Danmark
Danmark er det mest bæredygtige land i verden ifølge Sustainability Magazine. Københavns mål er at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025, og landet har allerede reduceret CO2-udledningen med 42 % siden 2005. Danmark har siden 1996 halveret sine CO2-udledninger, og 47 % af landets energiproduktion kom fra vindkraft i 2019.
Danmark har desuden etableret State of Green, som er et samarbejde mellem danske virksomheder, forskningsinstitutioner og eksperter for at fremme en bæredygtig udvikling både nationalt og globalt. Dette initiativ fokuserer på at skabe en bæredygtig fremtid gennem vedvarende energi, energieffektivitet, vandhåndtering, affaldshåndtering og cirkulær økonomi.
2. Sverige
Sverige har en målsætning om at blive verdens første fossilfrie velfærdsstat i 2045. Landet har allerede nået sit 2020-mål om, at 50 % af energien skal være vedvarende – hele otte år før tid. Sverige har også udviklet verdens første elektrificerede vej, der oplader elektriske køretøjer under kørslen.
3. Finland
Finland har skabt verdens første nationale handlingsplan for cirkulær økonomi og sigter mod at omstille sin økonomi til cirkulære principper i 2035. Derudover arbejder landet med bæredygtige løsninger inden for vedvarende energi, genanvendelse og affaldshåndtering.
4. Schweiz
Schweiz har et af verdens mest effektive og miljøvenlige offentlige transportsystemer, drevet af vedvarende energikilder, herunder vandkraft. Landet har en af verdens højeste genanvendelsesrater og planlægger at opnå netto-nul udledning i 2050.
5. Norge
Norge er global frontløber inden for bæredygtighed med en målsætning om CO2-neutralitet i 2030. Landet udnytter sine vandkraftressourcer, som står for 95 % af energiforsyningen. Norge satser også stærkt på elektriske køretøjer og planlægger at forbyde salg af fossilbiler i 2025.
6. Tyskland
Tyskland har med sin Energiewende politik øget brugen af vedvarende energi, som nu står for 46 % af landets elproduktion. Tyskland satser på, at vedvarende energi skal udgøre 80 % af landets elforbrug i 2030 og sigter mod en næsten fuldstændig dekarboniseret energiforsyning i 2035. Vindenergi og solenergi er de største bidragydere til landets energimix.
7. Canada
Canada har gjort store fremskridt inden for bæredygtighed gennem sin Ocean Supercluster-initiativ, som fokuserer på at udvikle løsninger til havbaserede industrier. Derudover har Canada forpligtet sig til at opnå netto-nul CO2-udledning i 2050 og investerer kraftigt i ren energi og bæredygtig skovbrug.
8. New Zealand
New Zealand har med Zero Carbon Act fra 2019 forpligtet sig til at opnå netto-nul CO2-udledning i 2050. Landet satser på betydelige investeringer i miljøvenlige teknologier, især inden for transport og energi. Med deres One Billion Trees Programme, som startede i 2018, har regeringen plantet over 150 millioner træer, der skal bidrage til at fange 38 millioner tons CO2 inden 2050.
9. Holland
Holland er førende inden for bæredygtighed med ambitiøse mål og innovative løsninger. Landet stræber efter en cirkulær økonomi og nul drivhusgasemissioner i 2050. Byer som Amsterdam planlægger at være emissionsfri i 2030 og fuldt cirkulære i 2050.
Den hollandske “Green Deal” har til formål at halvere kvælstofemissionerne inden 2030, hvilket indebærer opkøb og nedlukning af op til 3.000 gårde for at reducere forureningen. Holland er også kendt for sine bæredygtige innovationer, især inden for genanvendelse og cirkulær økonomi. Hollandske virksomheder står for 11,5 % af EU’s patenter inden for genanvendelse af plast.
10. Japan
Japan har etableret sig som en leder inden for bæredygtighed med innovative politikker og virksomhedstiltag. Landet sigter mod, at 50 % af nye biler skal være emissionsfri inden for det næste årti, og de store byer planlægger at være CO2-neutrale i 2050. Japan har et af verdens mest avancerede genanvendelsessystemer med omkring 10 forskellige kategorier for affaldssortering.
Toyota, der har hovedkvarter i Japan, er en global frontløber inden for elbiler og har for nylig annonceret planer om at bygge en batterifabrik til Lexus på Kyushu-øen. Derudover arbejder Japan på at skabe et “Hydrogen Society” og har allerede opført mere end 150 brint-tankstationer, med planer om at have 800.000 brintbiler på vejene inden 2030.
Læs også om lande i den modsatte ende af skalaen: De 10 største CO2-udledere (per land).