Undersøgelse: Gøteborg er verdens mest bæredygtige by

af | 11. oktober 2024

Mere end halvdelen af de rejsende, ønsker bæredygtige valgmuligheder ifølge en nylig undersøgelse fra Booking.com.

Men hvis man spørger, hvad ‘bæredygtig turisme’ rent faktisk betyder, så er der mange forskellige svar.

Hvad betyder bæredygtighed i Gøteborg?

Gøteborg har opbygget et ry som en af de mest bæredygtige turismedestinationer i verden. Byens kendte museer har bæredygtighedsprogrammer, der er så godt integrerede, at de næsten ikke bemærkes.

Volvo har sit hovedkvarter i Gøteborg og præsenterer ligeledes mange grønne initiativer i World of Volvo. Dette udstillings- og eventområde huser både udstillinger, kulturelle arrangementer og konferencer og har restauranter med nordisk køkken, alt sammen med de højeste bæredygtighedsmål. Ifølge Global Destination Sustainability Index (GDSI), en vigtig målestok for bæredygtighed, er Gøteborg verdens mest bæredygtige by.

Gøteborg & Co, som er officielt ansvarlige for Gøteborgs bæredygtige udvikling, begyndte sine bæredygtighedsinitiativer for mere end 20 år siden. Her begyndte arrangører af møder og konferencer at diskutere behovet for bæredygtighed. Disse bæredygtige tiltag spredte sig hurtigt til andre dele af byen og førte til fremadrettede initiativer inden for energibesparelse, genbrug og affaldsreduktion. I dag har 90 procent af hotellerne i Gøteborg en grøn certificering.

Læs også: Bæredygtig rejsevejledning til Sverige.

Hvordan defineres bæredygtighed inden for turisme?

FN’s verdens turismeorganisation definerer bæredygtige rejser som turisme, der tager hensyn til dens nuværende og fremtidige økonomiske, sociale og miljømæssige påvirkninger. Det handler om at imødekomme behovene hos både besøgende, branchen, miljøet og lokalsamfundet.

Ifølge Berkita Bradford, leder af Hospitality and Tourism Administration Department ved North Carolina Central University, er en destination bæredygtig, når den kan bevare sin naturlige tilstand, skønhed og miljø, samtidig med at den fungerer som turismedestination uden at gå på kompromis for kommerciel gevinst. Det kræver, at interessenter som jordejere, investorer og myndigheder forstår værdien af turistindtægter, men samtidig er forpligtet til minimal forstyrrelse.

Anna Abelson, som underviser i kulturarvsturisme ved NYU Tisch Institute of Hospitality, påpeger, at det kan være en udfordring at blive en bæredygtig destination. “Det handler om at balancere mennesker, planet og profit. Det kræver kulturel følsomhed, minimering af miljøpåvirkningen, økonomiske fordele og social lighed,” udtaler hun til Forbes.

Hvad er de vigtigste elementer i bæredygtig turisme?

Bæredygtige turismeprogrammer består typisk af flere elementer, som f.eks.:

  • Økonomisk bæredygtighed: At skabe økonomiske muligheder for lokale samfund ved at støtte lokale virksomheder og sikre, at turistindtægterne fordeles retfærdigt.
  • Uddannelse: Både rejsende og virksomheder opfordres til at uddanne sig selv om de steder, de besøger, og træffe ansvarlige valg. Det kan være at forstå miljømæssige udfordringer eller lære om den kulturelle betydning af lokale traditioner.
  • Miljøbeskyttelse: Bæredygtig turisme prioriterer bevarelse af naturressourcer. Det kan involvere reduktion af affald, beskyttelse af dyreliv eller reduktion af CO2-aftryk.
  • Kulturel bevaring: At respektere og bevare lokale samfund og traditioner, samt at sikre, at turisme ikke forstyrrer den sociale struktur i en destination.
  • Langsigtet planlægning: Bæredygtig turisme kræver en vision for fremtiden, herunder at tage hensyn til klimaændringer og ressourceforbrug. Det handler om at sikre, at fremtidige generationer kan nyde og drage nytte af de samme destinationer.

Hvordan sikre man sig en bæredygtig ferie?

Eksperter anbefaler, at man undersøger din destination grundigt for bæredygtighed, da ingen destinationer er fuldstændigt bæredygtige. Der findes lommer af bæredygtig turisme globalt, men det er vigtigt at være opmærksom på, om en destination reelt arbejder mod bæredygtighed eller blot forsøger at fremstå grøn.

En god tommelfingerregel er at se, om bæredygtighed er en integreret del af destinationens livsstil, som det er i Gøteborg, der ikke reklamerer med sine bæredygtighedsprogrammer, fordi de er en naturlig del af byens hverdag.

Det kan også være en god idé at undgå overfyldte destinationer og steder, der overdriver deres bæredygtighedstiltag. Steder som Venedig, Athen, Barcelona og Mt. Fuji eksempler på destinationer, der har kæmpet med overturisme, men som nu arbejder på at løse problemet.

Læs undersøgelsen fra Booking.com her: https://news.booking.com/latest-bookingcom-sustainable-travel-data.